Google

Προβολή του ντοκιμαντέρ “Νεοναζί: Το Ολοκαύτωμα της Μνήμης” στη Χάλκη

Την:5 Απριλίου 2014
Σχολιασμός ανενεργός

neonaziposterΤην Κυριακή 13 Απριλίου 2014 και ώρα 20:30μμ στο Πνευματικό Κέντρο Χάλκης, η Τοπική Κοινότητα Χάλκης και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χάλκης θα παρουσιάσουν το μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ του δημοσιογράφου Στέλιου Κούλογλου «Νεοναζί: Το Ολοκαύτωμα της Μνήμης».

Η προβολή γίνεται στα πλαίσια των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο την Κυριακή των Βαΐων, στη μνήμη των 6 πατριωτών του χωριού μας, οι οποίοι μαζί με άλλους 59 αγωνιστές από χωριά του Πηλίου και των Τρικάλων εκτελέσθηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής έξω από το χωριό Μεσοράχη, κοντά στη σιδηροδρομική γραμμή Λάρισας-Αθήνας, την 2 Απριλίου 1944.

Ένα ντοκιμαντέρ μέσα στο ντοκιμαντέρ, για τη μνήμη και τη λήθη
Μπορεί να προχωρήσει προς τα μπρος, μια χώρα που δεν γνωρίζει το παρελθόν της;

Λίγα λόγια για την ταινία: “Μια μέρα μετά τις εκλογές του Μαΐου του 2012, η είδηση κάνει τον γύρο των τηλεοπτικών σταθμών: η Χρυσή Αυγή έλαβε 1.000 ψήφους στα μαρτυρικά Καλάβρυτα και Δίστομο. Δυο πόλεις που σημαδεύτηκαν από τη ναζιστική θηριωδία, παρουσιάζονται να νομιμοποιούν με την ψήφο τους, τους «πολιτικούς απογόνους» των δολοφόνων τους, σύμφωνα με τα ΜΜΕ. Τις αμέσως επόμενες μέρες, στην ερώτηση αν είναι νεοναζί και σχετίζονται με τον Χίτλερ, οι εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής απαντούν: «οι δημότες στα Καλάβρυτα και το Δίστομο απάντησαν ήδη, με την ψήφο τους». Η ιστορική μνήμη έχει εξασθενίσει ή πρόκειται για μια κατασκευασμένη είδηση;”.

Η απάντηση βρίσκεται στο Λύκειο Διστόμου, όπου οι μαθητές του παρακολουθούν ένα ντοκιμαντέρ για τα ναζιστικά εγκλήματα στα Καλάβρυτα, στον Χορτιάτη και στο Άουσβιτς. Η συζήτηση που ακολουθεί γρήγορα επεκτείνεται, σε θέματα όπως η αντίσταση στην γερμανική κατοχή. Μήπως έχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν ότι αν οι αντάρτες δεν προκαλούσαν με την δράση τους, τους Γερμανούς, δεν θα υπήρχαν και Ολοκαυτώματα;

Αυτή την τελευταία άποψη υποστηρίζει ο γιος ενός διαβόητου Έλληνα δωσίλογου. Ο πατέρας, υπουργός Προπαγάνδας στην κυβέρνηση Τσιρονίκου – την τελευταία φιλοναζιστική κυβέρνηση φάντασμα – το έσκασε το 1944 συνοδεύοντας τα γερμανικά στρατεύματα που αποχωρούσαν. Ο γιος ήταν υποψήφιος του ΛΑΟΣ στις εκλογές και τώρα προσχώρησε στην Χρυσή Αυγή.

Πίσω στο Λύκειο του Διστόμου, οι μαθητές έρχονται αντιμέτωποι με μια ιστορική αλήθεια: δεν υπήρξαν μόνο Έλληνες θύματα, αλλά και Έλληνες που συνεργάστηκαν με τον κατακτητή. Από το ντοκιμαντέρ που παρακολουθούν, μαθαίνουν ότι τα Τάγματα Ασφαλείας και όχι οι Γερμανοί, έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην σφαγή στο Χορτιάτη και συμμετείχαν στη σφαγή στην ίδια την πόλη τους.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία – Σενάριο: Στέλιος Κούλογλου. Καλλιτεχνική Επιμέλεια – Γραφικά: Νίκος Πολίτης. Μοντάζ – Μιξάζ: Χρήστος Γάκης. Οργάνωση παραγωγής: Νίκος Θωμόπουλος. Υπεύθυνη έρευνας: Ελένη Μπέλλου. Δημοσιογραφική υποστήριξη: Τάνια Γεωργουπλή, Ελένη Κωνσταντινίδου. Φωτογραφία: Νίκος Θωμόπουλος / Μανώλης Κονσολάκης / Χρήστος Αναγνωστόπουλος. Βοηθός Μοντάζ: Γιώργος Ζαφείρης. Παραγωγή: 1984 Productions –tvxs.gr. Διανομή: 1984 Productions. Διάρκεια: 90 λεπτά.

Υλικό για την εκδήλωση: ΠρόσκλησηΑφίσα Α4Αφίσα Α3

Ο σχολιασμός είναι ανενεργός.

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com